Verzorging
​
​
De verzorging die een alpaca nodig heeft is minimaal. Eenmaal per jaar, in het voorjaar, moeten zij geschoren worden. Dit is goed voor de algehele conditie en het voorkomt hitte stress tijdens heel warme zomers. Door de wol eraf te halen blijven de dieren ook schoner en zijn beter te controleren op eventuele huid aandoeningen, zoals bijvoorbeeld schurft. Het dekken van merries wordt gemakkelijker als de wol eraf is en het pasgeboren veulen kan beter bij haar moeder drinken. Zelf kun je beter in de gaten houden of het veulentje ook werkelijk melk naar binnen krijgt.
Tijdens de scheerbeurt kunnen meteen de hoefjes bijgeknipt en de tanden geslepen worden. Bij jonge hengsten is het aan te raden meteen de vechtkiezen te verwijderen. Deze kunnen n.l. bij een eventuele vechtpartij schade aanrichten aan het andere dier.
​
Afhankelijk van de grootte van de kudde en de algehele conditie van de dieren is het aan te raden de dieren minimaal een keer per jaar in te enten tegen wormen en clostridia (darmbacteriën).
Onze ervaring is dat wij in alle jaren dat wij alpaca’s houden heel weinig zieke beesten hebben gehad.
Het kan weleens gebeuren dat een jong veulen niet helemaal fit oogt (meestal in het najaar of in de winter). Dan is het goed om het jong een injectie te geven met 1 – 2 cc vitamine D (te verkrijgen bij de dierenarts) en dit te herhalen totdat het weer levendig wordt. Ook is het verstandig het diertje dan te controleren of ze voldoende melk krijgt van de moeder. Is dit niet het geval dan zal het bijgevoerd moeten worden met de fles. Het beste is kleine hoeveelheden te geven om de maag niet te overbelasten. ​(overzicht ziektes)
​
Tijdens het voederen kun je het best regelmatig de body score nakijken. Door de wol is het slecht te zien of een alpaca mager of te zwaar is. Een eenvoudige wijze om de conditie van de dieren te controleren is door met een gespreide hand op de rug van de alpaca te voelen hoeveel spierweefsel er aan weerszijden van de ruggengraat aanwezig is.
​
​
​
​
​
​
Wat voedsel betreft eten de alpaca’s gras en fijn hooi. Daarnaast voeren wijzelf alpacabrok van het merk Alpamin, een speciaal voor alpaca’s uitgebalanceerde mineralenbrok. Deze combineren wij in de winter met Alprophos, een eiwitkorrel, die wat extra’s geeft als het gras niet optimaal meer is. Daarnaast voeren we de drachtige en zogende merries wat bietenpulp bij, zowel ’s zomers als ’s winters.
Wij zijn verdeler van het alpacavoer Alpamin en Alprophos en hebben dit op voorraad.
​
​
Het is aan te raden om alpaca's te voorzien van een microchip - net als een hond of kat. De gangbare plek om een alpaca te chippen is in de plooi achter het linkeroor. Vervolgens kan het dier geregistreerd worden bij de Alpaca Association Benelux (AAB).
overzicht ziektes
Alpaca's zijn vrij taaie dieren en niet snel ziek. De voornaamste boosdoener in ons klimaat zijn maag-darm parasieten, schurftmijt, ontstekingen of maagzweer. Consulteer in elk geval je dierenarts wanneer veranderingen ziet in het gedragspatroon van een dier of wanneer je symptomen merkt.
Rachitis & Vitamine D
Het aantal zonuren in ons klimaat is beduidend minder dan in de Peruaanse bergen. Hierdoor hebben alpaca's in ons klimaat extra behoefte aan vitamine D. De meest voorkomende wijze is een injectie van vitamine AD3E in de maanden september november, januari en maart. Vitamine D werkt samen met calcium en fosfor aan gezonde en sterke botten en gewrichten. Logisch ook dat groeiende veulens een grotere behoefte aan vitamine D hebben. Indien een veulen een tekort heeft aan deze bouwstoffen, is er zeker een risico op Rachitis, oftwel Engelse ziekte. Typisch voor rachitis zijn ernstige X-benen en zwakke gewrichten.
Vaccinatie Clostridia
Clostridium bacteriën veroorzaken onder andere botulisme, tetanus, darmontstekingen en wondinfecties. In de natuur komen ze zeer verspreid voor in de grond, stof en water en behoren bij mens en dier tot de normale bewoners van het darmkanaal. Het is daarom aan te bevelen alpaca's regelmatig te (laten) vaccineren tegen deze bacteriën, bijvoorbeeld met Covexin.
Schurft
Alpaca's zijn gevoelig voor verschillende soorten schurft. Regelmatige controle tussen de tenen, onder de oksels, staart en in de oren wordt aangeraden. Schurft is eenvoudig te behandelen wanneer tijdig gesignaleerd is.
​